miercuri, 24 august 2011

Gone with the wind

M-am gandit sa dedic aceasta postare unei capodopere a cinematografiei. Ecranizarea care a schimbat pentru todeauna istoria filmului.

In anul 1940, Gone with the wind stabileste un record pentru vremea aceea. Cele mai multe oscaruri castigate vreodata de un film. In numar de opt din cele 13 nominalizari plus doua premii onorifice. Recordul...a fost intrecut abea dupa 20 de ani.

Filmul a facut ca celebrul roman al Magaretei Mitchell sa ajung si mai popular.  Zeci de ani el a realizat cele mai mari incasari

New York Herald Tribune" scria la vremea apariției filmului că este "Un spectacol cinematografic monumental", iar "New York Times" că este "Cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi și cel mai ambițios film de acțiune din istoria spectaculoasǎ a Hollywoodului".
                                                                                                        Wikipedia


Scarlett O'Hara, este la inceputut filmului o copila de 16 ani, nebuneste indragostita de Ashley Wilkes. Pe parcurs... datorita razboiului si a greutatiilor aduse de acesta. Scarlett se maturizeaza foarte rapid. Macinata de gelozie se castoreste cu Charlie Hamilton atunci cand afla ca Ashely se va insura cu verisoara lui Melanie

Spre deosebire de Scarlett, Melanie este exact contrariul. Ea este un adevarat inger daruit de Dumnezeu, incapabila sa cunoasca ura, dispretul si sa accepte rautatea celor din jur.

Razboiul lasa urma grele in urma lui, iar Scarlett se trezeste la Tara (plantaria familiei) fara nimic din ce avea alta data... Cu mama care murise, cu tatal care inebunise, cu noul nascut al Melaniei care era inca o gura in plus de harnit intr-o situatie in care tot ce avea se dusese pe aripile vantului. Acesta este monetul in care Scarlett se maturizeaza. Un moment critic este atunci cand ea isi jura ca nu va mai muri de foame niciodata  si de atunci ea se hotarase sa faca ceva in privinta asta.

Ca sa ajunga sa catige bani Scarlett face sacrificii mari, calca peste cadavre, raneste multe persoane dar pare ca nimic nu ii sta in cale in as atinge scopurile. Spiritul materialist o urmareste pana in ultima clipa.

In tot acest timp ea este de asemenea urmarita de dragostea lui Rhett. Fiind prea orbita de presupusele sentimnete pe care le simte pentru Ashley, Scarlett nu realizeaza niciodata ca cel pe care il iubeste de fapt este Rhett (cu care se casatoreste la inceput, mai mult pentru bani)

Ce este si mai impresionant este ca insasi Melanie o face pe Scarlett sa isi dea seama ca ea de fapt il iubeste pe sotul ei atunci cand Melanie era pe patul de moarte. Ce este si mai impresionant este cum ajunge Scarlett sa realizeze ca o iubeste pe Melanie... femeia care s-a castorit cu barbatul la care a visat ea toata viata, femeia pe care a detestat-o tot acest timp  si pe care a ajutat-o tocmai de dragul lui Ashley. 

Totul se intampla insa prea tarziu. Tot timpul este prea tarziu.


Am mai extras un fragment de descriere care mi-a placut de pe Wikipedia

Se spune că filmul este mai bun decât cartea în exprimare. Scenariul este bazat pe dramatismul unei lumi care piere definitiv din istorie, Lumea Sudului cu "părinții iubitori ai negrilor sclavi" și Lumea Nordului, lumea "liberalilor generoși" care știa ca muncitorul salariat poate fi exploatat mai bine decât robul.
În agonia aceastei lumi care piere, avem personaje cu firi puternice și lacome totodată, pasionați de a câștiga și stăpâni ca Scarlett O'Hara și Butler, care nu se dau înapoi de la nimic pentru a-și atinge scopurile
Însă, total opusă acestor egoiști lacomi, dornici de înavuțire prin orice metodă, apare frumusețea morală a Melaniei, a Melaniei ființa plină de bunătate, delicată și de o eleganță morală deosebită, ocrotindu-i pe toți, fără deosebire, dar cel mai mult pe Ashley, soțul ei, pe care-l iubește necondiționat. Ashley, acel om slab de înger, care nu știe ce să facă, care nu-i poate spune "nu" pasionatei Scarlett O'Hara, și pe care firava Melanie se vede nevoită să-l ia sub aripa sa, ocrotind-l.
Și totuși, în această lume nebună care piere, se remarcă totuși Scarlett, Scarlett O'Hara, o femeie diabolică, plină de defecte, uneori grav imorală, datorită caracterului său irlandez, însă totuși cea mai umană.
Ea, Scarlett O'Hara, supraviețuiește, nu se lasă zdrobită de această lume, fiindcă ea a reușit să o iubească pe cea care i-a făcut cel mai mare rău, și anume pe Melania care i-a luat bărbatul visurilor ei, pe nevolnicul Ashley.


Ca sa vorbim putin si despre roman :
În prima zi dupa aparitia romanului Pe aripile vantului, la mijlocul anului 1936, au fost vândute 50.000 de exemplare, iar pâna la sfârsitul lui 1937 tirajul a atins, numai în Statele Unite, cifra de 2.000.000. I s-a decernat premiul Pulitzer si a fost tradus în 21 de limbi.

3 comentarii:

bubu spunea...

Pe aripile vantului...un roman foarte aventuros:D

Pavel Ilinca spunea...

numai eu nu am putut sa ma uit la film :))

mariuca spunea...

tu esti un caz foarte special ... chiar unic:D